Usül Ve Esaslar

T.C.

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Üniversite Yönetim Kurulu

                            

                                                                                                                      TOPLANTI SAYISI                    KARAR SAYISI                     TOPLANTI TARİHİ 
                                                                                                                                                                   
2024/03                              2024/25                                     18.01.2024

           

                                                                                                                                                   KARAR NO: 2024/25

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılması ile İlgili Usul ve Esaslar’ın aşağıdaki şekilde uygun olduğuna, oy birliği ile karar verildi.

 

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEMENİN DAĞITILMASI İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi döner sermaye faaliyetleri çerçevesinde elde edilen gelirlerden yapılacak ek ödemenin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesi, 18/2/2011 tarihli ve 27850 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” ve 3/11/2022 tarihli ve 32002 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUYAM) Yönetmeliği” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

  1. a) Birim: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, konservatuar, enstitü, uygulama ve araştırma merkezleri ile Rektörlüğe bağlı bölümleri,
  2. b) Dağıtılacak miktar: İlgili ödeme dönemi için Merkez Yönetim Kurulu tarafından ilgili sınırlar dâhilinde yapılacak kesintilerden sonra dağıtımına karar verdiği miktarı,
  3. c) Döner sermaye geliri: İlgili mevzuatlar uyarınca mesai saatleri içinde ve dışında döner sermaye faaliyetleri sonucunda elde edilen geliri,

ç) Eğitim Programı: Sertifika, kurs, seminer, konferans, kongre, panel, vb.,

  1. d) Gelir getirici faaliyetler: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yapılan işlemler sonucunda döner sermaye işletmesine gelir getiren faaliyetleri,
  2. e) Gider: İlgili mevzuat uyarınca döner sermaye üzerinden faaliyetleri gerçekleştirmek için yapılan harcamaları,
  3. f) Katılımcı: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde açılacak eğitim programlarına kayıt olan kişiyi,
  4. g) Merkez: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ğ) Müdür: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü, 

  1. h) Ödeme dönemi: Yıl içinde döner sermaye ek ödemesinin yapılacağı ödeme dönemleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (e) fıkrası kapsamına giren birimler açısından, hizmetin gerçekleşmesi ve gelirin tahsilatına göre ilgili yönetmelik esasları dikkate alınarak ilgili Yönetim Kurullarınca belirlenen ödeme dönemini,

ı) Rektör: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörünü,

  1. i) Senato: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunu,
  2. j) Sertifika: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından açılan uzmanlık programlarına katılarak gerekli devam ve başarı şartlarını yerine getirenlere verilen belgeyi,
  3. k) Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini,
  4. l) Üniversite Yönetim Kurulu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
  5. m) Yönetim Kurulu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Mali Konulara İlişkin Esaslar

 

Genel ilkeler

MADDE 4- (1) Döner sermaye gelirinin elde edilmesine herhangi bir katkısı bulunmayan öğretim elemanlarına hiçbir şekilde ek ödeme yapılmaz.

(2) Yapılacak ödemelerde gelir gider dengesi gözetilerek, döner sermaye kaynakları uygun olduğu takdirde ek ödeme yapılır.

(3) Ek ödemelerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (c) fıkrası uyarınca belirlenen tavan ek ödeme oranlarını geçmemek üzere Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen ek ödeme oranları uygulanır.

(4) Kurs yöneticileri dönemlik olarak açılan kurslarda dönem bitiminde, süreklilik arz eden kurslarda her ayın sonunda kurs gerçekleştirme planını Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezine rapor şeklinde sunar.
 

 MADDE 5- (1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (b) fıkrasının birinci bendi hükmü uyarınca döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın asgari %30’u tesis giderleri için kullanılır. Kesilen bu gelirler kurumun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımlarına yönelik işler ve diğer ihtiyaçlar için kullanılır.

(2) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (b) fıkrasının ikinci bendi hükmü uyarınca döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın %5’i, kurumun bilimsel araştırma projeleri için ayrılır.   

(3) Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen gelirin, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 26/1/2011 tarihli ve 01126 sayılı yazısı ile belirlediği %1’lik kısmı hazine payı için ayrılır.

(4) Üniversitemiz Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü birimine Üniversitemiz Yönetim Kurulunun 18/12/2014 tarihli ve 2014/624 sayılı kararı gereğince %2,25 oranında pay ayrılır.
 

Dağıtım esasları

MADDE 6- (1) Merkez bünyesinde fiilen yürütülen her türlü ders, staj ve koordinatörlük gibi faaliyetler ile gelir getirici faaliyete katkısı bulunan öğretim elemanlarına 19 uncu maddede belirtilen yasal kesintilerin ardından geri kalan miktar ödenir.

(2) Gerçekleştirilen eğitim programının içeriğine göre birden fazla öğretim elemanının görev aldığı durumlarda katkı paylarının dağıtımı kadro veya görev ünvanlarına göre belirlenebilir. Ünvanlara göre katsayı cetveli Tablo 1’de verilmiştir. 

Tablo 1: Kurs ve projelerde görev alan akademisyenlerin kadro, görev ve ünvan katsayısı puan cetveli

Kadro/Görev Ünvanı

 

1 saat ders yükü (Prof. Dr.)

3

1 saat ders yükü (Doç. Dr.)

2,5

1 saat ders yükü (Dr. Öğr. Üyesi)

2

1 saat ders yükü (Arş. Gör. Dr. ve Öğr. Gör. Dr.)

1,5

1 saat ders yükü (Arş. Gör. ve Öğr. Gör.)

1,25

 

(3) Gerekli olduğu durumlarda açılan her bir kurs için gelir getirici faaliyet ve puan tablosu oluşturulabilir. Bu tablolar Üniversitenin Yönetim Kurulu onayından geçtiği takdirde ödemeleri yapılır.
 

Eğitim programı ücreti

MADDE 7- (1) Merkezin düzenleyeceği eğitim programları, ücretli veya ücretsiz olabilir.

(2) Genel katılıma açık ücretli eğitimlerde; eğitim programına katılım ücretleri, katılımcıların ödeme güçleri, piyasa koşulları, öğretim elemanlarına ödenecek katkı payları ve program giderleri dikkate alınarak öğretim elemanı/elemanlarının görüşü dikkate alınarak Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.

(3) Kurumlarla yapılan ücretli eğitimlerde de piyasa koşulları, öğretim elemanlarına ödenecek katkı payları ve program giderleri dikkate alınarak Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir. Söz konusu karara istinaden kamu/özel kurum ve kuruluşları ile protokol imzalanır.

(4) Program duyurularında ilan edilen ücretler Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılır.

(5) Eğitim programına kayıt yaptırdıktan ve eğitim programı başladıktan sonra herhangi bir nedenle programdan ayrılan katılımcılara ödemiş oldukları ücret iade edilmez ve katılımcılar varsa kalan taksitlerini de ödemekle yükümlüdür. Olağanüstü durumlarda Yönetim Kurulu kararı esastır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Dağıtılamayacak giderler

MADDE 8- (1) 18/2/2011 tarihli ve 27850 sayı ile Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükmü uyarınca bağış, çeşitli yardımlar ve faiz geliri gibi personelin katkısına dayanmayan döner sermaye gelirleri hiçbir şekilde personele ek ödeme olarak dağıtılamaz.

Usul ve Esaslarda düzenlenmeyen hususlar 

MADDE 9- (1) Bu Usul ve Esaslarda hüküm bulunmaması halinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 18/2/2011 tarihli ve 27850 sayı ile Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır. 

Yasaklar

MADDE 10- (1) Kurumlarda gelir getirici işlemleri ve diğer faaliyetleri yapmadığı hâlde yapmış gibi gösterenler ve gerekmediği hâlde işlemleri artıranlar hakkında genel hükümlere göre işlem yapılır.

(2) Haksız olarak ek ödeme aldıkları tespit edilenlerden, haksız olarak yapılan ek ödemeler geri alınır.

Yürürlükten kaldırılan usul ve esaslar

MADDE 11- (1) 10/12/2015 tarihli ve 2015/617 sayılı Senato kararı ile kabul edilen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılması İle İlgili Usul ve Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 12- (1) Bu Usul ve Esaslar, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13- (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.