Yönerge

 T.C.
BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ


  TOPLANTI SAYISI           KARAR SAYISI           TOPLANTI TARİHİ   
  2024/03                    2024/14                         18.01.2024

 

KARAR NO: 2024/14
 
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönergesi’nin aşağıdaki şekilde uygun olduğuna, oy birliği ile karar verildi.

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri

Amaç 
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği kurs, seminer, konferans vb. eğitim faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam 
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kamu kuruluşları, özel, uluslararası kuruluşlar ile kişilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda düzenlendiği eğitim-öğretim faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu ve yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsar. 
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 3/11/2022 tarihli ve 32002 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUYAM) Yönetmeliği” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Aday: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde açılacak eğitim programlarına katılma beyanında bulunan kişiyi,
b) Birim: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, konservatuar, enstitü, uygulama ve araştırma merkezleri ile Rektörlüğe bağlı bölümlerini,
c) Eğitim Programı: Sertifika, kurs, seminer, konferans, kongre, panel, vb.,
ç) Gelir getirici faaliyetler: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yapılan işlemler sonucunda döner sermaye işletmesine gelir getiren faaliyetleri,
d) Gider: İlgili mevzuat uyarınca döner sermaye üzerinden faaliyetleri gerçekleştirmek için yapılan harcamaları,
e) Katılım belgesi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından açılan eğitim programlarına katılarak devam şartlarını yerine getirenlere verilen belgeyi,
f) Katılımcı: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde açılacak eğitim programlarına kayıt olan kişiyi,
g) Merkez: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,
ğ) Müdür: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü, 
h) Rektör: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörünü,
ı) Senato: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunu,
i) Sertifika: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından açılan uzmanlık programlarına katılarak gerekli devam ve başarı şartlarını yerine getirenlere verilen belgeyi,
j) Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini,
k) Üniversite Yönetim Kurulu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
l) Yönetim Kurulu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

 
Eğitim programı önerileri
MADDE 5- (1) Öğretim elemanı/elemanları tarafından birim/birimlerde açılması öngörülen eğitim programları; amaçları, ders içerikleri, ön koşulları, eğitim programına alınacak katılımcı sayısı, süresi, başlangıç ve bitiş tarihleri, hedef kitlesi, duyuru şekli ve araçları, dersleri verecek öğretim elemanı/elemanlarının isimleri, öz geçmişleri, eğitim programının yapılacağı mekanın ve kullanılacak teknik donanımın özellikleri, eğitimci ücret önerileri, eğitim programını açmak için öngörülen en az ve en fazla katılımcı sayısı, “Eğitim Programı Açma Başvuru Formuna” uygun olarak hazırlanarak Merkez Müdürlüğüne sunulur. 
(2) Üniversite dışındaki kamu veya özel sektör kuruluşları tarafından da eğitim-öğretim programları talebi Merkez Müdürlüğüne önerilir. 

Eğitim programının açılması 
MADDE 6- (1) Öğretim elemanı/elemanları, birim/birimler, kamu veya özel sektör kuruluşları tarafından Merkeze gönderilen program önerileri, Merkez Müdürlüğü tarafından incelenir. Gerekli değişiklik önerileri dikkate alınarak son şekli verilir ve eğitim programı Yönetim Kurulunun onayının ardından Üniversite Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere gönderilir. Gerekli onaylar tamamlandığında programın açılışı gerçekleşir.

Eğitim programının ilan edilmesi
MADDE 7- (1) Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen eğitim programlarının ilgili çevrelere duyurulması, program önerisini hazırlayan öğretim elemanı/elemanları, birim/birimlerin iş birliği ile planlanır, Merkez tarafından ilan edilir. Her yıl düzenli olarak belirli aralıklarla açılması öngörülen eğitim programları Merkez tarafından bir katalogda toplanarak yayımlanabilir.

Eğitim programına kayıt için istenilen belgeler            
MADDE 8- (1) Adayların eğitim programına kayıt yaptırabilmeleri için aşağıda belirtilen belgeleri, ilan edilen süre içerisinde Merkez ile paylaşmaları gerekir.
a) Merkezde açılan eğitim programlarına kaydolabilmek için hazırlanan, adaylar tarafından doldurulacak olan “Kayıt Formu”.     
b) Eğitim programı için belirlenen ücretin tamamının veya taksitler halinde ödenecek ise ilk taksitinin ödendiğine ilişkin dekont.
c) Eğitim programı taksitli ise katılımcıların taksit tarihlerini, ödeme miktarlarını gösteren, adaylar tarafından doldurulup imzalanacak olan taahhütname.         
ç) Eğitim programının özelliklerine göre önceden belirlenerek duyurulacak olan ek belge veya ön koşulların yerine getirildiğine ilişkin bilgi ve belgeler.

Eğitim programının yürütülmesi
MADDE 9- (1) Birden fazla birimin dâhil olduğu eğitim programının yürütülmesinde koordinatörlüğü Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi gerçekleştirir. Programın yürütülmesi ile ilgili ortaya çıkabilecek aksaklıklarda Merkez gerekli müdahaleleri yapma hakkına sahiptir.

Eğitim programlarında öğretim elemanı görevlendirilmesi
MADDE 10- (1) İlgili birim/birimlerde eğitim programında ders verecek yeterli sayıda veya nitelikte öğretim elemanı bulunmaması durumunda, başka üniversitelerden öğretim elemanları veya ilgili sektörlerden alanında uzman kişiler görevlendirilebilir.
(2) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde görevli olan öğretim elemanları Merkez Yönetim Kurulunun onayı ile eğitim programları verebilir.
(3) Üniversite personeli olmayan uzman kişilere eğitim programında ihtiyaç dâhilinde yer verilebilir. Üniversite personeli olmayıp herhangi bir sosyal güvencesi olan uzman kişilerin görevlendirilmesi Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile olur.

Program koordinatörlüğü
MADDE 11- (1) Program koordinatörünün görevleri aşağıda belirtilmiştir;
a) Eğitim programı ile ilgili içerik, çizelge ve sertifikalandırma işlemlerini planlar.
b) Ders, sınav, staj faaliyetleri ve uygulamaları koordine eder; derslik temini sağlanması için organizasyonu sağlar.
c) Ücret hesaplamalarının yapılması için dekont örneklerini ve görevli öğretim elemanı/elemanlarına ait belgeleri Döner Sermaye Müdürlüğüne gönderir.
ç) Program iş birliği ile gerçekleşecek ise sözleşme ve protokolleri hazırlar ve sürecini takip eder.

Eğitim programlarında devam koşulları
MADDE 12- (1) Belge verilecek eğitim programlarına devam zorunluluğu en az %80’dir ve ilgili birimin gerek görmesi halinde devam zorunluluğu bu oranın üzerine çıkabilir. Devam zorunluluğunun %80’in üzerine çıkarıldığı durumlarda katılımcının mazereti, Yönetim Kurulu tarafından, devamsızlığı % 20’yi geçmemek kaydıyla kabul edilebilir. Devam durumlarını eğitim önerisini veren öğretim elemanı izler ve devam durumunu gösteren çizelge ile yoklama listelerini program sonunda Merkez Müdürlüğüne teslim eder.

Sertifika, başarı ve katılım belgeleri 
MADDE 13- (1) Sertifika programlarının katılımcıları program süresince veya program sonunda yazılı ve/veya uygulamalı sınavlara tabi tutulur. Sınavların sayısı, şekli ve başarı notunun nasıl hesaplanacağı program başında katılımcılara duyurulur.
(2) Eğitim sonunda belge verilip verilmeyeceği, verilecek ise hangi tür belgenin verileceği Merkez tarafından belirlenir, durum katılımcılara ilanlarda duyurulur. Sınavlar sadece sertifika programları için olup önceden belirlenen sayı ve türde uygulanır.
(3) Sertifika programlarına devam eden ve sınav/sınavlar sonucunda başarılı olanlara “sertifika” verilir. Sertifika programlarına devam eden ancak sınav/sınavlar sonucunda başarısız olan katılımcılara “katılım belgesi” verilir.
(4) Sınav gerektirmeyen eğitim programlarında devam şartlarını yerine getiren katılımcılara, eğitim sonunda “katılım belgesi” verilir.
(5) Merkez, Üniversite içerisinde ilgili Bakanlıklarca yetkilendirilmiş birimlerin eğitimlerini, o birimlerle iş birliği halinde gerçekleştirdiği takdirde söz konusu eğitimlerde Bakanlıklarca belirlenen belgeler düzenleyebilir.
(6) Eğitim programının sertifikalı bir program sayılabilmesi için eğitim süresinin 40 saat altında olmaması gerekmektedir.
(7) Sınavlar, 100 (yüz) puan üzerinden değerlendirilir. Sınav değerlendirmesinin (not dağılımının) nasıl yapılacağına ilgili koordinasyon grubunun veya öğretim elemanının teklifi ile Yönetim Kurulu karar verir. Değerlendirmenin şekli kayıt sırasında Müdürlük tarafından katılımcıya bildirilir. Katılımcı girmediği sınavdan 0 (sıfır) puan alır. Katılımcının başarılı sayılabilmesi için başarı puanının 100 (yüz) tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) olması gereklidir. Devam koşullarını yerine getirmeyen katılımcı, bitirme sınavına katılamaz. Bitirme sınavına katılmayanlar başarısız sayılır.

Sınav sonucuna itiraz
MADDE 14- (1) Eğitim programına katılan katılımcılar sınav sonuçlarına itirazlarını, sonuçların ilan gününden itibaren yazılı olarak yedi (7) iş günü içinde Merkeze yapabilirler. İtiraz ilgili koordinatör ve Müdür tarafından incelenir ve sonuç itirazın yapıldığı tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve ilgiliye duyurulur.

Katılımcıların sorumlulukları
MADDE 15- (1) Katılımcılar kayıt yaptırdıkları eğitim programlarının tüm genel ve özel koşullarını kabul etmiş sayılırlar.

İlişik kesme
MADDE 16- (1) Aşağıdaki hallerde katılımcının eğitim programı ile ilişiği Yönetim Kurulu Kararı ile kesilir.       
a) Kopya çekme ve çekmeye teşebbüste bulunulması.       
b) Eğitimin düzenini bozacak fiil ve harekette bulunulması.       
c) Eğitim süresince yüz kızartıcı bir suçtan mahkûm olması.
ç) Eğitim ücretinin belirlenen zaman aralığında ödenmemesi.       
d) Uzun süreli hastalık, kaza, vefat gibi durumların olması.

Eğitim programının iptali
MADDE 17- (1) Merkez tarafından açılacağı duyurularak katılımcı kayıtları yapılan eğitim programları duyurusunda ilan edilen asgari katılımcı sayısına ulaşılamadığı takdirde Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilebilir. Eğitim programının Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilmesi halinde daha önce yatırılmış katılımcı ücretleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Döner Sermaye Müdürlüğü tarafından iade edilir. 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

 

Hüküm bulunmayan haller
MADDE 18- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmaması halinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUYAM) Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. 

Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu Yönerge, Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 20- (1) Bu Yönerge hükümlerini, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.