Tüm Eğitimleri Görüntüle
İnfüzyon Hemşireliği Sertifika Programı
EğitmeN Hakkında
Prof. Dr. Arzu Özcan İlçe
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünden 2000 yılında mezun oldu. 2000 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Sağlık Yüksekokulunda Araştırma Görevlisi olarak atandı. Enfeksiyon kontrolü ile ilgili yüksek lisans tezi yaptı, 2002 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesinde Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği eğitimini aldı. 2002 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinin kuruluşunda Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi olarak (klinik, poliklinik ve mikrobiyoloji laboratuvarı) görev aldı. 2003 yılında yılında Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunda Araştırma Görevlisi oldu. 2007 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamladı. 2008 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Sağlık Yüksekokulunda Yardımcı Doçent; aynı üniversitede 2013 yılında doçent, 2018 yılında profesör olarak atandı. Aynı üniversitede 2013-2019 yılları arasında Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü görevinin ardından; 2019 yılından itibaren Sağlık Bilimleri fakültesi kurucu dekanı olarak görev aldı. Enfeksiyon kontrolü ile ilgili pek çok kurs ve kongreye hem katılımcı hem de konuşmacı olarak katıldı; enfeksiyon kontrolü ile ilgili araştırmalar gerçekleştirdi, 2. kez basımlı Bulaşıcı Hastalıklar kitap editörlüğü yaptı, çok kez enfeksiyon hemşireliği dersini verdi ve enteral beslenme konusunda çalışmalar gerçekleştirdi.
Eğitimin Amacı
Rehabilitasyon Hemşireleri Derneği öğretim üyeleri tarafından düzenlenen sertifika programı; klinik uygulamaları destekleyici bir yaklaşım olan infüzyon sürecinde, hemşirelerin hasta bakımı sürecine rehberlik etmek ve yetkinliklerini arttırmak amaçlarıyla gerçekleştirilmektedir.
Eğitimin Hedef Kitlesi
En az lisans derecesine sahip Hemşireler.
Eğitimin Hedefleri
• İnfüzyon tedavisinin invaziv doğası ve riskleri nedeniyle, hemşirelerin bilgi, beceri ve uygulamalarını arttırmayı,
• Ayaktan hasta bakım süreçlerini destekleyerek yatan hasta sayılarını azaltmayı,
• Yatan hasta sayılarını azaltılması yoluyla maliyeti-etkin uygulamaları arttırmayı
• Pandemiler/ afetler gibi olağanüstü durumlarda infüzyon tedavi ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi,
• Hasta güvenliğini arttırmayı ve
• Küresel ölçekte bakım kalitesine ulaşabilmeyi hedeflemektedir.
Eğitim Programı
1) Bakım kavramı, infüzyon ekipleri ve özel hasta grupları, ürün değerlendirme, ilaç doğrulama, lateks alerjisi (4 saat)
2) Enfeksiyon önleme ve kontrol (el hijyeni, standart önlemler, Aseptik Temassız Teknik, parenteral bileşimler hazırlanması, tıbbi atık, kesici delici alet yaralanmaları) (4 saat)
3) Ekipmanlar (vasküler görüntüleme, damar erişimi, akış kontrol cihazları, kan/sıvı ısıtma, filtrasyon, iğnesiz konnektörler..) (4 saat)
4) Damar erişimin planlanması ve yerleştirilmesi (planlama, yer seçimi, implante cihazlar, bağlantı noktaları, hemodiyaliz, umblikal kateterler, damar erişimi ve terapötik aferez, damara girişte ağrı yönetimi, hazırlık-cilt antisepsisi, damar erişimi, sabitleme) (4 saat)
5) Damar erişiminin sürdürülmesi ve çıkartılması (Saha koruması, yıkama ve kilitleme, bakım ve pansumanı, örnek alma, çıkartılması) (4 saat)
6) Damar erişim komplikasyonları (flebit, sızma, ektravazasyon, sinir yaralanması, tıkanma, enfeksiyon, kateter hasarı, emboli, ilişkili derin ven trombozu, yanlış konumlandırma..) (4 saat)
7) İnfüzyon İlaçları ve Solüsyon Uygulaması (4 saat)
8) Antineoplastik ve Antimikrobiyal Tedavi (4 saat)
9) Analjesi ve Hasta kontrollü analjezi, Orta sedasyon, töropatik flebetomi (4 saat)
10) Parenteral beslenme prensipleri (4 saat)
11) Enteral beslenme prensipleri (4 saat)
12) Kan- kan ürünleri uygulaması prensipleri (4 saat)
13) Kanıta dayalı uygulamalar prensipleri (2 saat)
14) Sertifika sınavı (2 saat)
Toplam 52 saat
Yöntem ve Teknikler
Sözlü anlatım, Video gösterimi, Grup çalışmaları, Uygulamaları deneyimleme, Tartışma
Nasıl Başvuru Yapılır?
Sizin için uygun eğitim/kurs programını seçtikten sonra Ön Kayıt Formundaki ile gerekli bilgileri doldurarak ön başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Başvurudan Sonra Ne Yapmalıyım?
Verilen eğitim için uygunluğunuz müdürlüğümüz tarafından onaylandıktan ve eğitim için yeterli kişi sayısına ulaşıldıktan sonra ödeme ile ilgili tüm detaylar SMS ve E-MAIL ile yapılacaktır.


12,000 TL
Prof. Dr. Arzu Özcan İlçe
Doç. Dr. Nurhan Çingöl
Dr. Öğr. Üy. Arzu Akman Yılmaz
Dr. Öğr. Üy. Ganime Esra Soysal
Eğitim Türü: Online
Süre: 50 Ders Saati
Yer: Microsoft Teams
Son Başvuru: 16.06.2025
SUYAM, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bir araştırma merkezidir.

İletişim
0374 254 10 00 (8080)
suyam@ibu.edu.tr
BAİBÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Gölköy Kampüsü Bolu / Türkiye